Zwanenpul in het nauw

Op de avond van 9 juli krijgen we een telefonische melding. Op de hoek van de Panoven met de Lange Waaysteeg in Vianen is een zwanenpul in gevaar.

Aangekomen op de locatie blijkt dat het pulletje op zijn rug in een baggerig geultje ligt.

Bij het benaderen van het pulletje komen vader en moeder zwaan uiteraard al blazend en slaand dichterbij. Echter, daar hoef je niet bang voor te zijn. Vervolgens hebben we het pulletje beetgepakt, even vlug onderzocht en weer vrij gelaten bij zijn broertje/zusje en pa en ma. En de rust keerde gelukkig al snel weer.

Weetjes over de jonge zwanenpul

Jonge zwanen, ook wel bekend als zwanenkuikens of zwanenpullen, zijn vertederende wezens. Ze worden geboren uit grote eieren. Beide zwanenouders broeden deze eieren ombeurten zorgvuldig uit. Bij de geboorte hebben ze een donzige grijze of bruine vacht. Deze maakt met de tijd plaats voor het kenmerkende witte verenkleed dat volwassenen zwanen kenmerkt.

Zwanenkuikens groeien snel. En ze zijn al vlot bedreven zwemmers. Je ziet ze vaak terwijl ze achter hun ouders door het water glijden. Hierbij leren ze foerageren en zichzelf te beschermen tegen mogelijke gevaren. Zwanen staan bekend om hun monogame levensstijl. En het is prachtig om te zien hoe beide ouders samenwerken om hun kroost groot te brengen. Ouders beschermen de kuikens met zorgvuldige waakzaamheid. En ze leren hen essentiële vaardigheden voor overleving.

Het duurt enkele maanden voordat zwanenkuikens volledig volwassen worden en het kenmerkende witte verenkleed krijgen. Gedurende deze tijd ontwikkelen ze hun vliegvermogen. Ook verfijnen ze dan hun vaardigheden zoals duiken en grazen. Interessant te weten is dat jonge zwanen vaak in groepen, bekend als signetten, samenkomen voordat ze volwassen worden. Op deze wijze vormen ze hun eigen territorium.

De jeugd van zwanen wordt gekenmerkt door een periode van groei, leren en het ontwikkelen van de vaardigheden die hen tot majestueuze volwassen vogels maken. Het observeren van deze jonge zwanen is een betoverende ervaring. De zwaan maakt volledig deel uit van het rijke weefsel van de natuur.