Ree klem in een hek; mooie actie van de dierenambulance

Gisteren kreeg de ambulance van dienst een melding binnen voor een spoedrit. Er zat een ree klem in een hek in Gorinchem. Bij aankomst troffen de vrouwen van de ambulance inderdaad een ree aan zoals op de foto te zien is.

Toen wij afdaalden om de ree te helpen, raakte ze in paniek. En ze worstelde en bewoog zo ontzettend heftig dat ze zichzelf zou kunnen gaan verwonden. Haar bekken zat klem tussen de spijlen. Geen idee hoelang ze al vastzat. We bleven op afstand. En we keken eerst toe of ze weer rustig zou worden zodat wij de volgende stap konden zetten.

De ree kwam omhoog en wurmde zich schrijlings waardoor ze los kwam. Maar ze draaide zich direct weer om en zat opnieuw klem! Nu precies andersom, met haar billen uitstekend. Omdat ze ons nu niet kon zien gingen wij er op af en probeerden haar achterkant los te krijgen door te duwen. Het lukte niet.

Plan B

We besloten ons op te splitsen. De een zou naar de andere kant van de heg gaan en de ree van voren benaderen, in de hoop haar vrij te maken. De ander zou op de dijk toezicht houden op het verkeer. Zodat als de ree los kwam, ze niet werd aangereden.

Om de stress te verminderen deed ik een handdoek en een deel van mijn hand over haar ogen. Samen met een vrouw uit de buurt die erg behulpzaam was hebben we haar proberen los te peuteren. Maar ze zat te strak vast. De enige optie was haar achteruit duwen. En ook dat lukte niet.

In doodsangst en met al haar kracht was ze onvermurwbaar. Uiteindelijk besloten we haar omhoog te duwen zoals ze er ook in haar paniek in was gekomen. Ik pakte haar bij haar borstkas en duwde die omhoog, tot een kantelpunt. Ja hoor, de ree schoot naar achteren en rende de dijk op. Daar zag ze mijn collega en dus week ze uit naar links zoals op het filmpje te zien is. Wat waren wij blij en opgelucht dat de ree de vrijheid weer tegemoet kon treden.