Waterschildpadden

Wat u waarschijnlijk nog niet over ze weet

Soms ziet u wel eens schildpadden in een vijver of sloot. Deze waterschildpadden komen niet van nature voor in Nederland. Het zijn voormalige huisdieren die ontsnapt zijn of illegaal uitgezet zijn. Het kunnen zelfs nakomelingen zijn van deze voormalige huisdieren.

Hetzelfde geldt voor de dicht aan de waterschildpad verwante landschildpadden en moerasschildpadden. Het onderscheid tussen al deze soorten kun je wellicht aan de hand van deze website bepalen. Let daarbij op de poten, het schild en eventuele markeringen op het lichaam.

Laat alle schildpadden in de natuur met rust. Het is namelijk niet toegestaan om die schildpadden zomaar te verplaatsen. Dit komt doordat de schildpad als schadelijk exotisch dier wordt gezien. Daarnaast kan een schildpad echt zeer gemeen bijten waarna medische hulp nodig kan zijn.

Waterschildpadden

Als u een in de natuur gevonden schildpad zelf oppakt en/of meeneemt, dan bent u volgens de wet automatisch de eigenaar. Daarmee bent u gelijk aansprakelijk voor het dier en alle vervolgstappen plus kosten. Pak dus nooit een verwilderde schildpad op om deze elders weer uit te zetten. De boetes zijn niet mals.

Onze dierenambulance heeft echter een ontheffing voor het vervoer van invasieve soorten zoals de waterschildpad, landschildpad en moerasschildpad. Dus wanneer u een gewonde of zieke (verwilderde) schildpad heeft gevangen, dan kunt u ons direct bellen. Wij zorgen dan voor transport naar een dierenarts en/of de gespecialiseerde opvang van Stichting Schildpaddenopvang Nederland.