Nestvogeltjes

Wat u waarschijnlijk nog niet over ze weet

Toch wel de meeste meldingen komen over jonge (kale) vogeltjes die uit het nest zijn gevallen of door een kat gepakt. Meestal kunnen uit het nest gevallen vogeltjes weer teruggeplaatst worden in het nest. In tegenstelling tot de hazen, konijnen of egeltjes maakt geur voor vogeltjes niets uit.

Is het vogeltje door een kat gepakt, maar niet gewond, ook dan kan het vogeltje terug naar het nest.

Is het vogeltje gewond of het nest kapot, dan is de kans op overleven helaas zeer beperkt. Een kattenbeet is namelijk naast de lichamelijke schade ook ‘giftig’ voor het vogeltje. Zonder medische hulp zal deze de beet dan ook waarschijnlijk niet overleven. Dit geldt overigens ook voor volwassen vogels.

Nestvogeltjes

Daarnaast moeten jonge nestvogeltjes ieder half uur gevoerd worden door de ouders. Als een vogeltje een uurtje geen voer heeft gehad, raakt het maag-/darmsysteem verstopt en zal het vogeltje zeer spoedig overlijden. Hoe gezond het vogeltje er dan ook uitziet, in de opvang sterft het diertje alsnog.

Gezien onze soms langere aanrijtijden en de afstand tot de vogelopvang, hebben wij als Dierenambulance Vianen dan ook het moeilijke besluit genomen om niet voor jonge nestvogeltjes uit te rijden. Vaak zit het vogeltje te lang zonder eten en is te veel afgekoeld, waardoor het ondanks onze goede zorgen toch komt te overlijden.