Met de bever gaat het supergoed

Update 24 mei

Afgelopen week meldden we dat we een zwaargewonde bever hebben opgehaald in Langerak. Na behandeling in onze OK, waar de 12 wonden werden ontdaan van duizenden maden, is ze naar De Toevlucht in Amsterdam gebracht.

Daar is ze op een zeer zware antibiotica cocktail gezet en we mogen met trots meedelen dat het supergoed gaat met de bever. De maden zijn weg gebleven en de cocktail is goed aangeslagen. Eten doet ze ook goed. Nu verder aansterken en herstellen en dan hopelijk weer terug naar de natuur.

Update 22 mei

Het gaat goed met de bever. De achterpoot geeft nog wel wat reden tot zorg maar in het algemeen gaat ze vooruit. De antibiotica lijkt aan te slaan en de pijnstilling doet zijn werk goed. Eten doet ze ook goed.

Update 20 mei

Bever voorlopig gered dankzij oplettende voorbijganger

Vanmorgen werden we gebeld door Michel die tijdens het uitlaten van zijn hond een bever zag die zich onnatuurlijk voortbewoog. Gelukkig twijfelde hij niet en belde hij direct met onze meldkamer. Daar de bever op een strekdam lag onderaan de dijk besloot de centralist direct 2 ambulances in te zetten.

Aangekomen in Langerak was het maar goed dat Michel op ons gewacht had want de bever had zich helemaal in het riet verscholen. Dus met brancard, lakens, vangstokken en zware handschoenen naar beneden en ja hoor, daar lag ze en het was duidelijk dat ze zich heel erg beroerd voelde. Met elkaar konden we haar op de brancard krijgen en daarna hebben we haar naar boven getild.

Update 24 mei Met de bever gaat het supergoed
Update 24 mei Met de bever gaat het supergoed

Direct zijn we naar ons Honk in Culemborg gereden alwaar de OK al in orde was gebracht voor de ontvangst van deze mooie dame. Bij controle door onze dierenarts bleek de bever maar liefst 12 snijwonden te hebben waarschijnlijk veroorzaakt door de schroef van een speedboot. Maar het ergste was nog dat er al maden in de wonden zaten, dus spoed was geboden.

Door onze nauwe samenwerking met vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam wisten we dat we moesten behandelen met pure lavendelolie. Na het scheren rond de wonden kon de dierenarts beginnen met het reinigen van de wonden en dat was een hele kluif. Gelukkig waren er net 2 vrijwilligsters van de Kattenmand bij ons en ook die hebben geholpen bij het reinigen en schoonmaken van de wonden.

Ruim een uur zijn ze met de reinigingen bezig geweest en na alle wonden te hebben uitgespoeld met de lavendelolie, ontsmet met Betadine en ingespoten te hebben met blauw spray was de bever klaar voor transport naar Amsterdam.

Update 24 mei Met de bever gaat het supergoed

Aangekomen in Amsterdam verraste de bever ons door zelfstandig uit haar bench te lopen en direct op zoek te gaan waar ze haar nieuwe verblijf kon verlaten. Die vlieger gaat echter voorlopig niet op want ze moet meerdere keren per dag gecontroleerd worden of er geen nieuwe maden komen en ze zal een poosje op antibiotica en pijnstilling moeten.

Het enige wat we nu kunnen doen is vertrouwen op het geweldige team van De Toevlucht en hopen dat we alles weg hebben kunnen halen

Mooie bever, we duimen voor je!