Jonge egeltjes in de couveuses

Op ons Honk is een aantal couveuses meestal wel tijdelijk bezet. Tijdelijk, omdat we inheemse/wilde dieren in principe overbrengen naar De Toevlucht in Amsterdam. Soms sterken dieren een korte periode bij ons aan. Om vervolgens weer snel uitgezet te kunnen worden. Zo ook deze keer twee jonge egeltjes die door de ambulance opgehaald zijn. Ze zijn nog zo klein. Eén heeft een wondje aan zijn poot. Maar dat zal weer genezen. Ze lieten zich het verse eten en drinken gelijk goed smaken!

Weetjes over jonge egeltjes

Jonge egeltjes, ook wel bekend als egelpups, zijn vertederende wezentjes. Ze worden geboren in zorgvuldig gebouwde nesten in beschutte omgevingen. Na een draagtijd van ongeveer vier tot vijf weken komen ze ter wereld met zachte, kleurrijke stekels.

En die stekels worden snel harder naarmate ze ouder worden. De egelmoeder zorgt toegewijd voor haar kroost. En het is aandoenlijk om te zien hoe ze zich ontfermt over de kleine egeltjes.

De voeding van jonge egeltjes bestaat voornamelijk uit moedermelk in de eerste weken. Daarna worden ze langzaam geïntroduceerd aan vast voedsel, zoals insecten en kleine ongewervelden.

Egels staan erom bekend uitstekende insectenbestrijders te zijn. En de jongen leren al vroeg de kunst van het foerageren onder begeleiding van hun moeder. Zo groeiel die jonge egeltjes snel. En binnen enkele weken zijn ze al in staat om zelfstandig te lopen en hun eigen voedsel te zoeken.

Interessant is dat jonge egels een natuurlijke afweerreactie ontwikkelen. Ze rollen zich op tot een stekelige bal als ze zich bedreigd voelen. Deze beschermende houding, in combinatie met hun scherpe stekels, dient als een effectieve verdediging tegen potentiële roofdieren.

De jeugd van egeltjes is een periode van ontdekking en groei. Daarin verwerven ze essentiële vaardigheden om later als volwassen egels een belangrijke rol te spelen in het balanceren van lokale ecosystemen.