Familie Zwaan weer herenigd

De sloot waar de familie Zwaan gezellig met elkaar aan het zwemmen was, werd door gemeente Culemborg gebaggerd. Hierdoor werd vader zwaan en een van de pullen gescheiden van de andere familieleden. En op zo’n manier dat de familie niet meer zelfstandig bij elkaar kon komen.

We gingen de volgende dag eerst met de dierenambulance op pad om vader en pul te vangen. En vervolgens mochten we ze herenigen met de rest van de familie. Woorden zijn niet nodig. Kijk maar eens naar het filmpje om te zien hoe blij ze waren!

Weetjes over de familie zwaan

Weetjes over de familie zwaan

Wist je dat zwanen, die majestueuze watervogels bekend om hun sierlijke houding en elegante verenkleed, behoren tot de familie Anatidae? Zwanen komen wereldwijd voor. Ze zijn een symbool van schoonheid en ook gratie. Er zijn verschillende soorten zwanen, waarvan de knobbelzwaan en de trompetzwaan enkele van de bekendste zijn.

Een opvallend kenmerk van zwanen is hun lange, gebogen nek. Daarmee grazen ze moeiteloos onder water. Ze voeden zich hoofdzakelijk met waterplanten, algen en kleine waterdiertjes. Een bijzonder feit is dat zwanen monogaam zijn. Zo blijven ze vaak hun hele leven bij een en dezelfde partner. Ook staan ze bekend om hun indrukwekkende paringsrituelen. Hierbij begroeten ze elkaar liefkozend en dansen ze synchroon.

Zwanen zijn grote vogels met krachtige vleugels. Daarmee kunnen ze indrukwekkende afstanden afleggen tijdens hun migraties. Tijdens de broedperiode bouwen ze grote nesten aan de waterkant. Vaak zijn deze nesten gemaakt van riet en gras. Het zijn zorgzame ouders die hun kuikens beschermen en begeleiden tot ze volwassen zijn.

Een interessant aspect is het trompetachtige geluid dat trompetzwanen kunnen voortbrengen. Daarmee is het een belangrijk communicatiemiddel binnen de groep. Zwanen zijn ook symbolisch belangrijk in verschillende culturen. Dientegevolge worden ze vaak geassocieerd met liefde, zuiverheid en loyaliteit. Vanwege hun gracieuze aanwezigheid en intrigerende gedrag in zowel wilde als gedomesticeerde omgevingen blijven deze opmerkelijke vogels ons fascineren.