Alles voor de ekster

Vanmorgen kregen we een melding dat er een ekster klem zat onder een dakpan aan de Jacobs Vicary in Culemborg. Uiteraard zijn we gelijk gaan kijken. En inderdaad zat de vogel klem onder een ontluchtingsdakpan.

We hebben daarom direct de brandweer gebeld. En die waren weer super snel ter plaatse. Met de hoogwerker zijn zij naar het dak gegaan. Vervolgens hebben ze de dakpan losgetrokken en de ekster er onderuit gehaald.

De vogel is nogal verzwakt. Dus zit hij/zij nu eerst in ons Honk in Culemborg wat bij te komen.

Weetjes over de ekster

De ekster is een opvallende vogel behorend tot de kraaienfamilie. Het dier staat bekend om zijn opvallende zwart-witte verenkleed en lange staart. Deze intelligente vogels hebben een gevarieerd dieet. Ze zijn zowel omnivoor als opportunistisch. Ze eten insecten, zaden, fruit, kleine zoogdieren en zelfs afval. Daardoor passen ze zich gemakkelijk aan aan verschillende omgevingen.

Eksters zijn niet alleen bekend om hun voedingsgewoonten, maar ook om hun opmerkelijke intelligentie. Ze hebben bewezen in staat te zijn tot complex probleemoplossend gedrag. En ze vertonen zelfs vormen van sociaal leren. Daarnaast hebben ze de vaardigheid om voorwerpen, zoals voedsel of zelfs glimmende objecten, te verzamelen en op te slaan in hun nesten.

Deze vogels staan erom bekend dat ze waakzaam zijn. Ze maken alarmerende geluiden om hun territorium te beschermen tegen potentiële bedreigingen. Interessant is dat ze vaak samenwerken met andere vogelsoorten om waarschuwingen te verspreiden bij het naderen van roofdieren.

De ekster heeft ook een opvallende sociale structuur, waarin familiegroepen vaak samenwerken bij het grootbrengen van de jongen. Het nest van de ekster is een stevige constructie. Het is meestal hoog geplaatst, en wordt gedeeld door het broedpaar.

In de folklore en mythologie worden eksters soms gezien als brengers van geluk. Of als symbolen van nieuwsgierigheid en intelligentie.

Deze veelzijdige vogels blijven intrigeren met hun gedrag, aanpassingsvermogen en hun prominente aanwezigheid in diverse culturen en ecosystemen.