Een zwaan op het dak

Zo’n vogel zie je niet zo vaak op het dak zitten

Eerder dit jaar, op een regenachtige dag, hadden we al wat ritjes achter de rug. En we moesten alleen nog enkele vogeltjes naar De Regenboog brengen in Eck en Wiel. Maar in Culemborg belde de centralist ons op dat we met gepaste spoed naar Hagestein moesten. Daar was een zwaan tegen een dak aangevlogen. En het verdwaasde dier zat nu op dat bewuste dak.

Daar aangekomen kwam de meldster direct naar buiten. En ze gaf aan dat de zwaan nu toch al enige tijd op het dak zat. Echter, vanaf zo’n dak kan een zwaan niet goed opstijgen. Immers, een zwaan heeft een lange aanloop nodig om op snelheid te komen en te kunnen wegvliegen. Dat lukt niet vanaf een paar vierkante meter. En daarnaast bleek voor ons het dak ook nog eens te hoog. Dus in overleg met de centralist hebben we besloten om de brandweer te laten uitrukken.

De spuitgasten waren snel ter plaatse. En er was kort overleg over de aanpak. Wij hadden onderling al besloten wie met een speciaal harnas aan mee naar boven zou gaan. Dus het dak op via het bakje van de brandweer. De anderen bleven beneden vlak bij de dakranden. Mocht de zwaan dan in paniek naar beneden vallen, dan zouden zij zich over het dier bekommeren.

Gelukkig was de zwaan op het dak al onder controle. En in het brandweer bakje werd de afdaling ingezet.Beneden aangekomen werd de zwaan snel gefixeerd en in de zwanen zak gestoken. Daarna het dier flink op adem laten komen in onze ambulance. En uiteindelijk de pechvogel op een weiland in de buurt weer vrij gelaten. Hij keek om, begon aan zijn aanloop en daar ging hij op weg naar een nieuw avontuur.