Vogels uitzetten in open water

Zulke vogels uitzetten zorgt altijd wel voor kijkers

Gisteren kregen we een telefoontje van Vogel en Zoogdierenopvang De Toevlucht in Amsterdam. Of we nog vogels kwamen brengen. Want dan zouden we ook weer gezonde vogels en egels mee terug kunnen nemen. Daar er weer een aantal in onze opvang zaten werd besloten nog dezelfde avond naar Amsterdam te rijden.

En… Ja, we kregen wel het een en ander mee. 3 egels, 3 muskuseenden, 12 meeuwen en 4 zwanen waren weer zover opgeknapt dat ze terug mochten in de vrije natuur.

Met de vogels zijn we direct doorgereden naar Kedichem. En aldaar hebben we ze in de Linge hun vrijheid weer terug gegeven. In overleg met De Toevlucht is bewust gekozen voor de Linge. Immers, open vaarwater, dus weinig kans op botulisme. Daarnaast weinig scheepvaart en geen snelle speedboten. Het was mooi om te zien dat alle soorten in groepjes bij elkaar bleven. En ook direct hun eigen plekje gingen zoeken.

Met de egels zijn we terug gegaan naar waar ze eerder gevonden zijn. En ook die liepen heel snel van hun vrijheid te genieten.

Dit is toch wel de kers op de taart. Zien hoe dieren die kort daarvoor, soms doodziek, door ons naar de Toevlucht werden gebracht, nu weer gezond en wel terug komen in de natuur. Dan besef je weer waar we het allemaal voor doen. Ook was het leuk om te zien hoe bij de Linge aanwezige kinderen kwamen helpen met dit mooie uitzetwerk.

Met speciale dank aan De Toevlucht en Wildopvang.nl voor hun goede verzorging.