Waterschildpadden

Wat u waarschijnlijk nog niet over ze weet

Soms ziet u wel eens schildpadden in een vijver of sloot. Deze waterschildpadden komen niet van nature voor in Nederland. Het zijn voormalige huisdieren die illegaal uitgezet zijn. Het kunnen zelfs nakomelingen zijn van deze voormalige huisdieren.

Laat schildpadden in de natuur met rust. Het is namelijk niet toegestaan om die schildpadden zomaar te verplaatsen. Dit komt doordat de schildpad als schadelijk exotisch dier wordt gezien. Daarnaast kan een schildpad gemeen bijten.

Waterschildpadden

Als u de schildpad zelf oppakt en/of meeneemt, dan bent u volgens de wet automatisch de eigenaar. Daarmee bent u gelijk aansprakelijk voor het dier en alle vervolgstappen. Pak dus nooit een verwilderde schildpad op om deze elders weer uit te zetten. De boetes zijn niet mals.

De dierenambulance heeft een ontheffing voor het vervoer van invasieve soorten zoals de schildpad. Dus wanneer u een gewonde of zieke (verwilderde) schildpad heeft, dan kunt u ons bellen. Wij zorgen dan voor transport naar een dierenarts en/of gespecialiseerde opvang.