Chip uw huisdier
Zorg dat uw dier een chip heeft; dit voorkomt veel ellende voor dier en eigenaar
Het komt geregeld voor dat er een hond of kat gevonden wordt die helaas (nog) niet gechipt is.
Het plaatsen van een chip is niet erg vervelend voor een dier. Onze dierenarts of uw eigen dierenarts brengt met een holle naald een hermetisch in glas verpakte microchip in onder de huid van het dier, tussen de schouderbladen. Dit is zo gepiept. De chip blijft daar zijn hele leven zitten.
Deze chip bevat een unieke cijfercode, net zoals de streepjescodes in de supermarkt. Wij hebben in iedere ambulance een draagbaar apparaat waarmee die chip kan worden uitgelezen. We krijgen dan de code te zien op het beeldscherm. Aan de hand van deze code kunnen we online nazoeken wie de eigenaar is en hoe deze te bereiken. Voorwaarde voor het vinden van deze gegevens is wel een goede registratie!
Vergeet het registreren van de chipgegevens niet!
Het gebeurt helaas geregeld dat het dier wel gechipt, maar niet geregistreerd is. Ook zien we vaak dat de adres- en/of telefoongegevens niet meer kloppen. Dit kan komen door verhuizingen of doordat het dier van eigenaar is veranderd. Ook het wisselen van telefoonnummers wordt vaak vergeten bij te werken op de registratie gegevens.
Let op dat u bij het registreren aanvinkt dat uw gegevens openbaar mogen zijn.
Soms zorgt de dierenarts meteen na het chippen voor registratie, maar niet altijd. Het is daarom belangrijk dat u controleert of uw dier geregistreerd staat. Zo niet, dan dient u dit alsnog zelf te doen.
Denk daarbij ook aan uw gegevens zoals adres en telefoonnummer(s). Ook wijzigingen daarin (bij verhuizing) dient u meteen door te voeren. Dit kan via de website van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Zo kunnen wij een gevonden dier weer snel met zijn baasje herenigen en hoeft het dier niet in het asiel te wachten tot hij gevonden wordt.
Vraag ons of uw dierenarts om meer informatie en de kosten voor het plaatsen van een chip.