Nieuws

25 augustus 2021

Nieuw honk voor Dierenambulance Vianen e.o.

2021-08-26T16:50:22+02:0025 augustus 2021|Bestuursmededelingen|

Nieuw honk voor Dierenambulance

Culemborg is vanaf 25 augustus 2021 onze uitvalsbasis

Vanaf 25 Augustus 2021 is het vestigingsadres van Stichting Dierenambulance Vianen en Omstreken:

Parallelweg Oost 27
4103 ND  Culemborg

Ons nieuwe telefoonnummer is:

085-0441199 (meerdere lijnen)

Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

De komende maanden zal er heel hard worden gewerkt om van het Honk in Culemborg een hele moderne Dierenambulance te maken. Dit kunnen we niet alleen.

Heeft u interesse om ons te helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op onze vacature pagina.

Nieuw Honk voor Dierenambulance Vianen e.o.

28 april 2020

Pulletjes een handje helpen

2021-01-13T18:46:51+01:0028 april 2020|Praktijkervaringen|

Geef pulletjes (jonge eendjes) een hulpmiddel

Soms kunnen we de natuur wel een handje helpen

Soms kunnen we de natuur wel een handje helpen…

We werden gebeld door een ongeruste moeder. Er zwom in de sloot voor het huis een eend met pullen. Maar die pulletjes wisten niet meer uit die sloot te klauteren. De beschoeiing was namelijk veel te hoog.

We hebben deze mevrouw aangeraden om houten plankjes in het water te gooien. Wellicht dat de pulletjes daar wel op zouden kunnen klimmen. En zo wat kunnen opdrogen en uitrusten.

En ja hoor… Het werkte.

We kregen netjes een bedankje en als bewijs een mooie foto van het resultaat.

Jonge eendjes met moeders op een drijvend plankje

Waarom worden die jonge eendjes eigenlijk “pulletjes” genoemd? En waar komt dat vreemde woord toch vandaan?

De letterlijke betekenis van het woord “pul” is een jong van een eend of een kip. Dit woord blijkt al sinds de 17e eeuw te bestaan. En ook te worden gebruikt. Waarschijnlijk is het woord afgeleid van de lokroep die men voor eenden en kippen gebruikt. Denk daarbij aan: Poele! poele! poele!

Echter, het etymologisch woordenboek geeft ons naast het bovengenoemde ook nog een andere mogelijke verklaring. Het woord zou namelijk ook nog een verbastering kunnen zijn van het Franse woord voor kip. En kip op z’n Frans is “poule”. Dus met een beetje fantasie snap je wel hoe dat “pul” kan worden.

16 april 2020

Stroomdiagram – Wat doe je als je een jonge vogel vindt?

2021-01-13T18:46:51+01:0016 april 2020|Bestuursmededelingen, Praktijkervaringen|

Stroomdiagram jonge vogels

Het stroomdiagram laat je zien wat je moet doen als je een jonge vogel vindt

Stroomdiagram vogelopvang - Wat doe je als je een jonge vogel vindt?

 


Vindt je dit stroomdiagram van Vogel- en Zoogdierenopvang De Toevlucht handig? En wil je het eigenlijk altijd bij je hebben? Dat kan! Het is namelijk ook in PDF formaat te bemachtigen. Wellicht handig voor onderweg. Uitgeprint of op je telefoon. Of om door te sturen naar vrienden en familie. Immers, het maakt je zelfredzaam. En dat komt ook de jonge vogels weer ten goede. Klik hier om het stroomdiagram te downloaden.

Weet je wellicht meer situaties waarbij een soort diagram zou helpen? Laat het ons dan weten. En wij gaan er mee aan de slag. Immers, voor ons telt maar één ding. En dat is dieren helpen. Dus als wij mensen kunnen helpen met dieren te helpen, dan doen we dat graag. Want ook voor dieren in nood geldt dat elke seconde telt. Helemaal bij jonge dieren in nood.

Maar het kan ook zijn dat je zelf al een erg handig overzicht hebt met wat te doen in noodsituaties met dieren. Dan zouden we dat graag delen met onze lezers. Maar wel mits dat auteursrechtelijk is toegestaan natuurlijk. Dus schroom niet om ons te informeren. Je kunt ons via deze pagina bereiken.

8 januari 2020

Driemaal is geen scheepsrecht bij zwanen

2021-01-13T18:46:51+01:008 januari 2020|Praktijkervaringen|

Driemaal geen scheepsrecht bij zwanen

Ook voor zwanen geldt; Je kan ze niet allemaal winnen

Het is een rustige maandagmiddag voor oud en nieuw als de melding binnenkomt. Er zwemt een zwaan met bloed op zijn kop en poot in Nieuwland. We gaan snel ter plaatse en vinden de zwaan op de aangegeven plek.

Even verderop zien we zwanenveren op de weg. Waarschijnlijk is de zwaan daar aangereden. Het dier houdt zijn bloedende poot op zijn rug buiten het water. En onder zijn kin heeft hij een bult (waarschijnlijk een bloeduitstorting). Hij heeft duidelijk moeite om door het dunne ijslaagje te zwemmen.

Er is wel een probleem. De sloot is te breed en de zwanen zwemmen precies in het midden. Dus belt mijn bijrijder voor assistentie terwijl ik de zwanen in het oog hou. 15 minuten later arriveert de tweede bus. We nemen onze stellingen in en….met een paar krachtige vleugelslagen stijgen beide zwanen op en landen een heel stuk verderop in het weiland.

We weten nu in ieder geval dat de poot niet gebroken is. Maar de gewonde zwaan kwam maar met moeite omhoog en lijkt in het weiland immobiel. Dus besluiten we nog een poging te wagen in de hoop dat de manke zwaan geen tweede keer kan opstijgen. Als we weer in de buurt komen proberen we de zwaan te omsingelen.

Zijn partner ziet het gevaar al aankomen en besluit weg te vliegen. Dit spoort ook de gewonde zwaan aan om (zij het met veel moeite) het luchtruim te kiezen. Hij vliegt daarbij nog bijna één van mijn collega’s omver.

Een heel stuk verderop zien we de zwaan weer neerstrijken. We besluiten het nog éénmaal te wagen. Driemaal is scheepsrecht toch? Het duurt even voordat we weer bij de zwaan zijn, want alle slootjes in het weiland maken het lastig om er te komen. Maar deze keer wacht de zwaan het allemaal niet af en besluit voor goed weg te vliegen.

Enigszins beteuterd kijken we de zwaan na en we hopen maar dat de wond uit zichzelf geneest. Je kan ze niet allemaal winnen.

24 december 2019

Een verhaal met een staartje

2021-01-13T18:46:51+01:0024 december 2019|Praktijkervaringen|

Een verhaal met een staartje

Het vervolg van 4 zwarte kittens in een aktekoffer in een vuilcontainer

Als je het werk bij de dierenambulance al wat langer doet, krijg je vanzelf een bijzondere collectie aan verhalen die je altijd bij blijven. Sommige verhalen krijgen zelfs meerdere hoofdstukken. Vandaag kreeg één van mijn verhalen een nieuw hoofdstuk.

Even terug in de tijd

Toen ik nog maar net bij de Dierenambulance Vianen kwam (6 jaar geleden) kreeg ik een rit naar de gemeentewerf Leerdam. Daar waren in de nacht vier zwarte kittens in een aktekoffer over het hek in een grofvuil container gedumpt. Het verhaal kreeg veel aandacht in de lokale media.

Eén van de kittens wist te ontsnappen via de ladder die de medewerkers in de container hadden geplaatst om de kittens te vangen. Toen dat niet lukte, hebben ze ons gebeld. Samen met mijn bijrijder en twee behulpzame agenten wisten we de resterende drie extreem schuwe kittens te vangen. Via onze kittenopvang kreeg ik na een tijdje te horen dat twee van de katten waren geplaatst in een gezin. En de derde mocht als boerderijkat door het leven gaan. Hoe het met het ontsnapte vierde kitten is afgelopen heb ik mij altijd afgevraagd.

Terug naar vandaag

Vandaag zo’n zes jaar na dato kreeg ik het antwoord. De melding betrof drie grijze kittens van de gemeentewerf Leerdam. Eenmaal ter plaatse bij de medewerker die de kittens mee naar huis had genomen, kwam het verhaal op gang. Het was dezelfde medewerker als toen. En hij vertelde dat er op de werf sindsdien een grote zwarte kat rondliep. De zwarte kat is waarschijnlijk het ontsnapte kitten en de vader van de drie grijze kittens.

Hoewel ik het jammer vind dat de kat uiteindelijk een zwerversbestaan heeft gekregen, vind ik het toch fijn om te weten dat hij zich heeft weten te redden. De gemeentewerf is de kat (en zijn vriendinnetje) dankbaar voor al hun vangwerk. En wil ze beide graag houden. Daarom hebben we aangeboden om zowel de zwarte kat als zijn vriendinnetje te vangen en na castratie weer terug te zetten. Dan komen er in ieder geval geen nieuwe kleintjes meer bij. Hopelijk gaat dat lukken.

Ga naar de bovenkant