Nieuws

22 juni 2023

Ons nieuwe DAV honk in vogelvlucht

2023-07-16T16:35:39+02:0022 juni 2023|Bestuursmededelingen, Presentaties en open dagen|

Ons nieuwe DAV honk in vogelvlucht

Er was geen camera onder een geredde vogel nodig; we hebben een drone gebruikt

Het kan niemand ontgaan zijn, wij hebben als Dierenambulance Vianen en omstreken een nieuw honk. Niet alleen zijn we daar apetrots op, maar ook maakt het ons werk heel wat gemakkelijker. Eindelijk hebben we een vaste plek als uitvalsbasis voor onze ambulances. En nu hebben we ook plek om dieren direct op eigen terrein op te kunnen vangen.

Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig geworden naar ons nieuwe onderkomen. Gelukkig heeft een van onze vrijwilligers (Hans, bedankt!) een mooie overzichtsfilm gemaakt met zijn drone. Zo kunt u nu ook in vogelvlucht een beetje een idee krijgen van hoe wij er bij zitten.

Denkt u nu bij het zien van dit filmpje: “Daar wil ik wel een handje komen helpen!“. Nou, graag. Wij kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken voor ons werk. Kijk maar eens bij onze functieomschrijvingen. Daar staat vast wel wat tussen waar u de schouders onder kunt en wilt zetten. We horen graag van u.

25 januari 2023

Samen Voor Dieren bij Dierenambulance Vianen

2023-04-25T19:27:22+02:0025 januari 2023|Praktijkervaringen|

Samen Voor Dieren bij Dierenambulance Vianen

Piet gaat mee met Dierenambulance Vianen

In januari 2021 werd het programma Samen Voor Dieren voor het eerst uitgezonden bij SBS6. Zes weken lang kon je in het programma volgen hoe dierenarts en DierenLot ambassadeur Piet Hellemans op bezoek gaat bij dierenhulporganisaties om daar te helpen. Hij volgt het reilen en zeilen van de organisaties, verzorgt de asieldieren en de natuurdieren maar moet ook gewoon poep scheppen!

In elke uitzending delen we tips over de verzorging van huisdieren, maar ook bijvoorbeeld over hoe je met natuurdieren om moet gaan. Wat je wel kunt doen en wat je juist niet moet doen.

In aflevering 3 ging Piet mee met Dierenambulance Vianen eo. Het was weer een interessante aflevering vol handige tips. Hiernaast kun je de aflevering terugkijken:

25 augustus 2021

Nieuw honk voor Dierenambulance Vianen e.o.

2023-07-16T16:19:49+02:0025 augustus 2021|Bestuursmededelingen|

Nieuw honk voor Dierenambulance

Culemborg is vanaf 25 augustus 2021 onze uitvalsbasis

Vanaf 25 Augustus 2021 is het vestigingsadres van Stichting Dierenambulance Vianen en Omstreken:

Parallelweg Oost 27
4103 ND  Culemborg

Ons nieuwe telefoonnummer is:

085-0441199 (meerdere lijnen)

Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

De komende maanden zal er heel hard worden gewerkt om van ons nieuw honk in Culemborg een hele moderne Dierenambulance te maken. Dit kunnen we niet alleen.

Heeft u interesse om ons te helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op onze vacature pagina.

P.S. Bent u nu nieuwsgierig geworden naar hoe ons nieuw honk er in vogelvlucht uitziet? Kijk dan snel even op deze pagina. Daar is een kort drone filmpje te bewonderen.

Nieuw Honk voor Dierenambulance Vianen e.o.

28 april 2020

Pulletjes een handje helpen

2021-01-13T18:46:51+01:0028 april 2020|Praktijkervaringen|

Geef pulletjes (jonge eendjes) een hulpmiddel

Soms kunnen we de natuur wel een handje helpen

Soms kunnen we de natuur wel een handje helpen…

We werden gebeld door een ongeruste moeder. Er zwom in de sloot voor het huis een eend met pullen. Maar die pulletjes wisten niet meer uit die sloot te klauteren. De beschoeiing was namelijk veel te hoog.

We hebben deze mevrouw aangeraden om houten plankjes in het water te gooien. Wellicht dat de pulletjes daar wel op zouden kunnen klimmen. En zo wat kunnen opdrogen en uitrusten.

En ja hoor… Het werkte.

We kregen netjes een bedankje en als bewijs een mooie foto van het resultaat.

Jonge eendjes met moeders op een drijvend plankje

Waarom worden die jonge eendjes eigenlijk “pulletjes” genoemd? En waar komt dat vreemde woord toch vandaan?

De letterlijke betekenis van het woord “pul” is een jong van een eend of een kip. Dit woord blijkt al sinds de 17e eeuw te bestaan. En ook te worden gebruikt. Waarschijnlijk is het woord afgeleid van de lokroep die men voor eenden en kippen gebruikt. Denk daarbij aan: Poele! poele! poele!

Echter, het etymologisch woordenboek geeft ons naast het bovengenoemde ook nog een andere mogelijke verklaring. Het woord zou namelijk ook nog een verbastering kunnen zijn van het Franse woord voor kip. En kip op z’n Frans is “poule”. Dus met een beetje fantasie snap je wel hoe dat “pul” kan worden.

16 april 2020

Stroomdiagram – Wat doe je als je een jonge vogel vindt?

2023-04-23T17:38:49+02:0016 april 2020|Bestuursmededelingen|

Stroomdiagram jonge vogels

Het stroomdiagram laat je zien wat je moet doen als je een jonge vogel vindt

Stroomdiagram vogelopvang - Wat doe je als je een jonge vogel vindt?

 


Vindt je dit stroomdiagram van Vogel- en Zoogdierenopvang De Toevlucht handig? En wil je het eigenlijk altijd bij je hebben? Dat kan! Het is namelijk ook in PDF formaat te bemachtigen. Wellicht handig voor onderweg. Uitgeprint of op je telefoon. Of om door te sturen naar vrienden en familie. Immers, het maakt je zelfredzaam. En dat komt ook de jonge vogels weer ten goede. Klik hier om het stroomdiagram te downloaden.

Weet je wellicht meer situaties waarbij een soort diagram zou helpen? Laat het ons dan weten. En wij gaan er mee aan de slag. Immers, voor ons telt maar één ding. En dat is dieren helpen. Dus als wij mensen kunnen helpen met dieren te helpen, dan doen we dat graag. Want ook voor dieren in nood geldt dat elke seconde telt. Helemaal bij jonge dieren in nood.

Maar het kan ook zijn dat je zelf al een erg handig overzicht hebt met wat te doen in noodsituaties met dieren. Dan zouden we dat graag delen met onze lezers. Maar wel mits dat auteursrechtelijk is toegestaan natuurlijk. Dus schroom niet om ons te informeren. Je kunt ons via deze pagina bereiken.

Ga naar de bovenkant