Driemaal geen scheepsrecht bij zwanen

Ook voor zwanen geldt; Je kan ze niet allemaal winnen

Het is een rustige maandagmiddag voor oud en nieuw als de melding binnenkomt. Er zwemt een zwaan met bloed op zijn kop en poot in Nieuwland. We gaan snel ter plaatse en vinden de zwaan op de aangegeven plek.

Even verderop zien we zwanenveren op de weg. Waarschijnlijk is de zwaan daar aangereden. Het dier houdt zijn bloedende poot op zijn rug buiten het water. En onder zijn kin heeft hij een bult (waarschijnlijk een bloeduitstorting). Hij heeft duidelijk moeite om door het dunne ijslaagje te zwemmen.

Er is wel een probleem. De sloot is te breed en de zwanen zwemmen precies in het midden. Dus belt mijn bijrijder voor assistentie terwijl ik de zwanen in het oog hou. 15 minuten later arriveert de tweede bus. We nemen onze stellingen in en….met een paar krachtige vleugelslagen stijgen beide zwanen op en landen een heel stuk verderop in het weiland.

We weten nu in ieder geval dat de poot niet gebroken is. Maar de gewonde zwaan kwam maar met moeite omhoog en lijkt in het weiland immobiel. Dus besluiten we nog een poging te wagen in de hoop dat de manke zwaan geen tweede keer kan opstijgen. Als we weer in de buurt komen proberen we de zwaan te omsingelen.

Zijn partner ziet het gevaar al aankomen en besluit weg te vliegen. Dit spoort ook de gewonde zwaan aan om (zij het met veel moeite) het luchtruim te kiezen. Hij vliegt daarbij nog bijna één van mijn collega’s omver.

Een heel stuk verderop zien we de zwaan weer neerstrijken. We besluiten het nog éénmaal te wagen. Driemaal is scheepsrecht toch? Het duurt even voordat we weer bij de zwaan zijn, want alle slootjes in het weiland maken het lastig om er te komen. Maar deze keer wacht de zwaan het allemaal niet af en besluit voor goed weg te vliegen.

Enigszins beteuterd kijken we de zwaan na en we hopen maar dat de wond uit zichzelf geneest. Je kan ze niet allemaal winnen.